Tässä kaikki Kekrin reseptit joita käytimme. Kannattaa muokata vapaasti oman maun mukaan. En laita mitään tiettyjä määriä resepteihin koska määrät riippuvat siitä kuinka paljon ruokaa haluaa tehdä ja miten mausteisesta tykkää.

Hunajasipulit.
Sipuleita niin monta kuin on syöjiä
korppujauhoja
hunajaa
öljyä/juoksevaa rasvaa.

Simppeli ja hyvä ohje. Kuori sipulit, kierittele hunajassa ja sen jälkeen korppujauhoissa. Laita mukaan hieman öljyä taikka juoksevaa rasvaa. Voikin käy, mutta sitä on vaikea saada sipulien päälle. Uuniin vuoassa n.30min 200c. Ihanan makeita ja meheviä sipuleita. Jos haluaa vielä mehevämpiä voi laittaa vuokaan hieman jotain nestettä, vaikka ihan vain vettä.

Broileria keskiaikaisittain.
Kokonainen maustamaton broileri tai kana (Riittää kolmelle hyvin nälkäiselle tai neljälle pieniruokaiselle)
appelsiinia
voita
suolaa
rosmariinia
timjamia
hunajaa
valkoviiniä

Täyte:
Leipämuruja
taateleita
voita
suolaa
kanelia

Erottele kanan nahka irti lihasta jotta saat laitettua nahan sisälle mausteita. Hiero nahan alle suolaa, timjamia sekä rosmariinia. Kuori appelsiini ja laita hedelmälihaa nahan alle (yhdessä ohjeessa oli, että appelsiinista voi vain leikata renkaita, mutta lihaan tuli paha sivumaku kuoresta, joten suosittelen sen poistamista). Sivele hunajaa kanan nahan päälle reilulla kädellä.

Täyte on simppeli, kaikki ainekset vain sekaisin ja sitten mössö kanan sisälle. Lisää perään vielä hieman appelsiinin hedelmälihaa. Kaada valkoviiniä uunivuokaan ja aseta broileri siihen.
Uuniin n. 1 1/2 tuntia 190c (riippuu vähän broilerin koosta. Jos käytät pakastekanaa, paistoaika on pidempi).
Kanaa kannattaa aina välillä käydä valelemassa nesteellä joka siitä valuu ulos valkoviinin joukkoon.

Broilerin kastike.
Kastike oli helppo tehdä. Säästin kananliemen, lisäsin siihen hieman suurustetta (vehnäjauhoja lisättynä pieneen tilkkaan vettä), kanalientä sekä lisää valkoviiniä ja keitin muutaman minuutin. Hyvä ja suht makea kastike.

Possua punaviinissä.
Possun sisäfilepaisti (maustamaton)
Timjamia
rosmariinia
sipulia
punaviiniä
suolaa.
voita/öljyä

Hiero possuun mausteet (suolaa saa olla aika runsaasti). Itse en tajunnut tehdä viiltoja lihaan ennen maustamista, mikä kannattaa jotta mausteet imeytyvät hyvin. Lisää hieman rasvaa tai öljyä lihan päälle. Laita uunivuokaan punaviiniä ja sipulilohkoja.
Possu paistui uunissa n 40min 190c

Possun kastike:
Kerää nesteet talteen ja pistä kaikki kattilaan, myös sipulit. Lisää hieman suolaa ja mausteita tarvittaessa, suurusta ja lisää tilkka kermaa sekä lisää punaviiniä jos tarvitsee. Tuli ihanan runsas ja maukas kastike.


Kaali-pekoni-sienipaistos.
Kaalia
pekonia
sieniä (ihan mitä vain sieniä mistä itse tykkää)
sipulia

Keitin kaalia n. 10min ja paistoin samalla pekonin ja sienet rapeiksi. Lisää kaali ja paista kunnes kaali on sopivan pehmeää. Lisää suolaa tarvittaessa. Määrät voi päättää ihan itse sen mukaan mistä tykkää.

Kasvispaistos
Perunaa
bataattia
lanttua
porkkanaa

timjamia
rosmariinia
rasvaa

Kaikki uunivuokaan ja päälle timjamia sekä rosmariinia. Hieman öljyä tai rasvaa juuresten päälle ja uuniin n. 200c ja 45min- 60min. Kannattaa katsella aina välillä ettei juurekset kuivahda. Itse en lisännyt mitään nestettä ja olivat silti ihan meheviä.

Mausteinen punaviini
Mitä tahansa punaviiniä
hunajaa
kanelia
kardemummaa
neilikoita

Laita mausteita oman maun mukaan, tarkoituksena on saada aikaan suht makea ja mausteinen viini, hieman glögimäinen. Laita mausteet kylmään viiniin,  sitten lämmitä viini miedolla lämmöllä n 5min (riippuen hellasta) mutta varo kiehauttamasta. Heti kun neste alkaa kiehua kaikki alkoholi haihtuu.

Kaikki ruoat/juomat ovat jonkinlaisia omia väännöksiä keskiaikaisista resepteistä. Ruoat ovat aika erilaisen makuisia mihin normisti ainakin itse olen tottunut, mutta silti maittavia. Hunajasipuli ohjeen olen ottanut aika suoraan Kaari Utrion keskiaikaromaaneista. Rohkeasti kokeilemaan.

-Kipinä-